Ayam goreng - I

Gebakken kip

voor 4 - 6 personen

  • 500 g kipvleugeltjes, in twee stukken gesneden
  • sap van ½ citroen
  • peper & zout naar smaak
  • 1 ui, grof gesneden
  • 2 tenen knoflook, gehalveerd
  • 2 blaadjes salam, anders laurier)
  • 1 serehstengel, gekneusd en in stukken gesneden
  • 1 theel. koenjit
  • 1 bouillonblokje
  • scheut neutrale olie

Was de stukjes kip en dep ze goed droog.
Besprenkel ze met citroensap, bestrooi ze met peper en zout en laat ze 30 minuten marineren.
Leg ze in een pan met de marinade en zoveel water dat ze net onderstaan.
Schep ui, knoflook, salam, sereh, koenjit en bouillonblokje erbij en laat alles zachtjes onafgedekt koken, totdat bijna al het water is verdampt.
Haal de kipstukjes uit de pan en laat ze uitdampen.
Zeef het overgebleven kookvocht en van de kruiden op.
Verhit de olie in een grote koekenpan of wadjan en bak de kipvleugeltjes met de kruiden bruin en knapperig.

Bron: Boekoe Kita van Mirjam van der Rijst en Harold Pereira, Uitg. Terra - Lannoo
Gepubliceerd door: Onno Kleyn


Ayam goreng - II

voor 2 personen

  • 2 kippenpoten
  • 1 eetl. citroensap
  • 1 theel. sambal
  • 2 eetl. kecap manis
  • 1 teentje knoflook
  • mespunt djahé
  • 1 eetl. olie

Neem het vel van de kippenpoten.
Maak een marinade van het citroensap, sambal, kecap, het uitgeperste teentje knoflook en gemberpoeder.
Schep de marinade over de kippenpoten en laat dit afgedekt in de koelkast minimaal 2 uur marineren.
Verwarm de olie en bak hierin de kip bruin.
Voeg de marinade toe en stoof de kip in 40 minuten gaar.

Menusuggestie
Lekker met nasi goreng en komkommersalade met acar.

Bron: Voedingscentrum


Ayam goreng - III

  • 1 kg kippenvleugels
  • zout & peper naar smaak
  • 1 eetl. slaolie
  • 2 theel. knoflookpoeder
  • 1 theel. sambal oelek
 
  • 1 afgestreken eetl. paprikapoeder
  • 2 eetl. kecap manis
  • 1 klein blikje tomatenpuree, 70 g
  • 50 cl slaolie om te frituren

Spoel de kippenvleugels af onder koud water en laat ze hierna uitlekken.
Maak van de overige ingrediënten een marinade en laat de kippenvleugels hierin ongeveer twee uur marineren.
Laat in een wadjan of frituurpan de slaolie goed heet worden en frituur hierin ongeveer per keer 5 of 6 kippenvleugels.
Laat ze goed bruin en krokant worden, haal ze uit de olie en laat ze uitlekken.
Serveer de kippenvleugels met een sausje.

Bron: Indisch kookboek


Ayam goreng - IV

  • 1 kip in stukken, pootjes of boutjes
  • zout & peper naar smaak
  • 2 theel. knoflookpoeder
  • 1 eetl. asem
 
  • 5 cl water
  • 1 eetl. slaolie
  • 50 cl slaolie om te frituren

Spoel de stukken kip af, snijd ze eventueel in kleinere stukken.
Kook de stukken kip ongeveer 10 minuten in water (ze mogen aan het eind niet uit elkaar vallen).
Giet het water af, maak van de overige ingrediënten een marinade en laat de stukken hierin ongeveer 1 à 2 uur marineren.
Laat in een wadjan of frituurpan de slaolie goed heet worden en frituur hierin de stukken kip (3 of 4 keer).
Laat de kip goed bruin en krokant worden, haal ze uit de olie en laat ze uitlekken.
Ze kunnen zowel warm als koud gegeten worden en al dan niet met een sausje.

Bron: Indisch kookboek


Ayam goreng - V

  • 8 drumsticks
  • 2 of 3 eieren
  • paneermeel
  • 50 cl slaolie om te frituren
 
    • voor de bumbu
  • ½ eetl. djintan
  • 3 eetl. zwarte peperkorrels
  • zout naar smaak
  • 1 eetl. ketumbar
  • 1 eetl. chilipoeder
  • 1 eetl. paprikapoeder
  • 2 theel. knoflookpoeder

Zet de drumsticks met een beetje water op en kook ze ongeveer 10 minuten (het vlees mag niet uit elkaar vallen).
Giet het water af en laat de drumsticks afkoelen en haal het velletje van de pootjes.
Maak in een vijzel (cobek) de djintan en peperkorrels fijn maar niet al te fijn en doe dit over in een schaal.
Voeg daarbij de overige bumbus en mix het goed dooreen.
Kluts in een andere schaal de eieren los en doe in een andere schaal het paneermeel.
Haal de drumsticks eerst door de eieren, daarna door de kruidenmix, druk het goed aan en haal ze dan door het paneermeel.
Verdeel het paneermeel en druk ook dit goed aan.
Zorg dat rondom de drumsticks kruidenmix en paneermeel zit, als een soort jasje.
Laat in een wadjan of frituurpan de slaolie goed heet worden en frituur hierin de drumsticks (2 of 3 per keer) bruin.
Haal ze uit de olie en laat ze goed uitlekken.
Serveer ze warm met tomatensaus.

Bron: Indisch kookboek


Ayam goreng - VI

  • 8 drumsticks
  • 1 theel. laospoeder
  • 1 theel. ketumbar
  • 1 theel. kunyit
  • 2 theel. knoflookpoeder
  • 2 theel. suiker
 
  • zout naar smaak
  • 2 theel. asem
  • 20 cl water
  • 2 eetl. kecap manis
  • 50 cl slaolie om te frituren

Spoel de drumsticks af onder koud water en laat ze uitlekken.
Maak in een pan een marinade van de overige ingrediënten, zorg dat alles goed in elkaar is opgelost en leg de drumsticks erin.
Zet de pan op het vuur en laat het geheel ongeveer 10 minuten koken.
Zet het vuur uit en laat de drumsticks in de marinade tot gebruik hiervan.
Laat een wadjan of frituurpan met de slaolie goed heet worden en frituur hierin de drumsticks (2 of 3 per keer) bruin en krokant.
Haal ze uit de olie en laat de drumsticks uitlekken.
De drumsticks kunnen zowel warm als koud worden gegeten met al dan niet een sausje.

Bron: Indisch kookboek

Terug