Ayam betawi

Krokante kip in kecapsaus

Ayam betawi

voor 2 à 3 personen

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 400 g kipdijfilet
  • 2 à 3 sjalotten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 theel. sambal
  • 2 theel. ketumbar
  • laagje (1 à 2 cm) zonnebloemolie
  • 1 eetl. bloem
  • 1 eetl. gula Jawa, of 1 theel. bruine suiker
  • 5 cl kecap
  • ½ citroen (sap)

Snijd de kipdijfilet in hapklare stukjes.
Doe in een kom en bestrooi met de bloem.
De kip moet een dun laagje bloem hebben.
Doe de zonnebloemolie in een wok en bak/frituur de stukjes kip op middelhoog vuur (bij onze inductieplaat is dat stand 6 van 9) in 5 tot 7 minuten rondom goudbruin.
Roer geregeld.
Laat de kip uitlekken op keukenpapier.
Snijd de sjalotten, knoflooktenen ragfijn en meng hier de ketumbar en sambal doorheen.
Of gebruik je keukenmachine of kom van de staafmixer om alles in fijn te hakken.
Dit is je bumbu.

Ayam betawi
Ayam betawi

Haal de meeste olie uit de wok en fruit de bumbu kort even aan.
Voeg de gula Jawa, citroensap, kecap manis en 5 cl water toe.
Breng aan de kook en zet direct weer op laag vuur.
Voeg de stukjes kip toe en meng alles grondig door elkaar.
Laat op matig vuur enkele minuten pruttelen tot de kip warm is.
Serveer direct.

Lekker met witte rijst, een Indonesisch groentegerecht (sajoer boontjes of urap urap) en bijvoorbeeld een pittig eitje.

Bron: Smaakmenutie

Terug