Ayam besengeh - I

Indonesisch kipgerecht

Ayam besengeh

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • 800 g kipdijfilet
  • 25 cl kokosmelk
  • 4 kemirinoten
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 salamblaadjes
  • 1 stengel sereh
  • 1 lombok
  • 1 theel. trassi
  • 1 theel. kunjit
  • 1 theel. laos
  • 1 theel. ketumbar

Neem een foodprocessor of (kom van de) staafmixer en mix de sjalotten, knoflooktenen, rode peper, kemiri noten, trassi, laos, kunjit, ketumbar en 1 flinke eetlepel olie tot een gladde bumbu (pasta).
Fruit de bumbu enkele minuten aan en schenk (dikke) kokosmelk erbij.
Breng tegen de kook.

Ayam besengeh
Ayam besengeh
Ayam besengeh

Voeg nu de kipdijfilet toe samen met salam blaadjes en sereh (onderkant kneuzen).
Laat het geheel nu circa 60 à 90 minuten zachtjes pruttelen.
Af en toe even omscheppen.
Haal de laatste 15 à 30 minuten de deksel van de pan om het geheel wat in te dikken.
Serveer met witte rijst, een groentegerecht en bijvoorbeeld met acar.

Bron: Smaakmenutie


Ayam besengeh - II

  • 1 flinke kip
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stukje kunyit, kurkuma
  • 4 kemiri
  • 1 stukje trassi
  • 2 daun salam
  • 4 eetl. olie
  • 1 à 2 uien
 
  • 1 theel. ketumbar
  • 1 theel. laos
  • 1 cabé
  • 1 stengel sereh
  • 4 kopjes santen
  • zout
  • suiker
  • citroensap

De kip in stukken snijden, olie in de pan heet laten worden en hierin de kip aan alle kanten bruin bakken.
Ui fijn snipperen evenals de knoflook.
Kunyit, kemiri, cabé en trassi fijnstampen.
De andere kruiden, behalve de laurier, toevoegen aan de fijngestampte kruiden.
De knoflook, uien en kruiden apart in een beetje olie zachtjes fruiten in de braadpan.
De kip hierbij doen, santen toevoegen, sereh, laurier, suiker, zout en een eetlepel citroensap.
De deksel op de pan en de kip gaarstoven.
Als de kip gaar is kan men de stukken onder de grill nog wat roosteren en daarna met de saus opdienen.

Bron: Indisch kookboek

Terug