Assam laksa

Penang noedelsoep met aromatische visbouillon

voor 4 - 6 personen

  • 600 g filets van rauwe makreel
  • 4 takjes Vietnamese koriander, of basilicum, de blaadjes geplukt
  • 4 theel. gemberbloemknoppenpuree, of citroengraspuree
  • 4 eetl. tamarinde pasta, of citroen- of limoensap
  • 1½ theel. fijn zeezout
  • 1 theel. witte suiker
  • 600 g dikke kant-en-klaar udon-rijstnoedels
  • 100 g ananas, in dunne plakjes gesneden
  • ½ komkommer, in julienne
  • 1 middelgrote rode ui, in dunne ringen gesneden
  • 2 rode chilipepers, van de zaadjes ontdaan en in dunne plakjes gesneden
  • 4 takjes munt, de blaadjes geplukt en grof gehakt
  • 2 takjes Vietnamese koriander, of basilicum, de blaadjes geplukt en grof gehakt
  •  
    • voor de gekruide pasta
  • 3 sjalotten
  • 2 stengels citroengras, gebruik alleen de onderste helft
  • 2½ cem verse laos, of gember
  • 8 gedroogde chilipepers, 10 minuten geweekt in kokendheet water
  • 1 theel. garnalenpasta, in een droge koekenpan geroosterd, of 2 eetl. vissaus

Maal de ingrediënten voor de kruidige pasta in de keukenmachine of met de staafmixer tot een gladde puree en zet apart.
Leg de makreelfilets in een pan met 1,8 liter water en breng aan de kook.
Schep de filets met een schuimspaan uit het water (bewaar het water!), leg ze in een kom en gebruik een vork om het vissenvlees in kleine stukjes te verdelen.
Haal alle eventuele graatjes eruit.
Voeg de kruidige pasta toe aan hetzelfde water, samen met de Vietnamese koriander, gemberbloemknoppenpuree, tamarindepasta, zout, suiker en de stukjes makreel.
Breng aan de kook, zet dan het vuur laag en houd de soep 20 minuten tegen de kook aan.
Blancheer intussen de noedels 1 minuut in kokendheet water, laat ze uitlekken en zet apart.
Verdeel de noedels over de kommen en schep er ruim soep bij.
Garneer met ananas, komkommer, ui, chilipeper, blaadjes munt en Vietnamese koriander.
Serveer direct.

Bron: Esther's recepten

Terug