Acar campur - I

tafelzoetzuur van gemengde groenten

Acar campur

Kijk voor meer informatie in de woordenlijst van ingrediënten Indonesisch - Nederlands

  • ¼ witte kool
  • 100 g sperzieboontjes
  • ⅛ bloemkool
  • 10 worteltjes
  • 1 ui
  • ¼ komkommer
  • 1 cabé

Groenten schoonmaken en kleinsnijden.
De kruidenazijn met 30 cl water aan de kook brengen samen met wat zout, kunyit, knoflookpoeder, suiker en jahé.
De cabé opensnijden, pitjes eruit, klein snijden en aan de azijn toevoegen.
Als dit goed kookt, de groenten toevoegen en circa 7 minuten laten koken.
Tot slot dit mengsel goed laten afkoelen en in flesjes of potjes doen.

Bron: Indisch kookboek


Acar campoer - II

Acar campoer

  • 15 cl azijn
  • 100 g spitskool
  • 100 g wortel, of winterpeen
  • 2 kemirinoten, optioneel
  • 1 rode paprika
  • 1 komkommer
  • 1 ui of sjalot
  • 1 rode peper, lombok
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetl. gula Jawa, of bruine suiker
  • 2 theel. kunyit
  • 1 theel. djahé

Maak de bumbu door de sjalot, knoflookteen, rode peper, kemirinoten, kunyit, djahé en olie fijn te mixen.
Snijd de komkommer in halve maantjes en snijd de rode paprika in smalle reepjes.
Rasp daarnaast de wortel grof, of een halve kleine winterpeen.
Fruit de bumbu op middelhoog vuur 2 à 3 minuutjes en voeg vervolgens gulu Jawa toe.
Meng door het geheel en schenk de azijn erbij.
Laat op matig vuur pruttelen.

Acar campoer
Acar campoer
Acar campoer

Voeg eerst de komkommer en paprika toe en verwarm 2 à 3 minuten al omscheppend mee.
Voeg nu ook de wortel en spitskool toe.
Verwarm al omscheppend een minuutje mee.
Doe het vuur uit en laat (met deksel) nog enkele minuten staan.
Verdeel over (weck)potten en zorg dat de groenten zover mogelijk onder staan.
Sluit het deksel en zet het potje 15 minuten op zijn kop.
Draai om en je kan het afgesloten weken gekoeld bewaren.
Serveer bij voorkeur wanneer het zuur volledig afgekoeld is.

Bron: Smaakmenutie


Acar campoer - III

  • 250 g kool, in grove stukken gesneden, of roosjes bloemkool
  • 1 kleine komkommer, in blokjes gesneden
  • 100 g taugé, naar keuze
  • 3 eetl. olie
  • 1 kleine ui, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngeperst
  • 6 kemirinoten, fijngestampt
  • 4 theel. kunyit
  • 2 theel. ketumbar
  • 2 theel. gemberpoeder
  • ¼ l azijn
  • zout

Ui, knoflook en kruiden heel licht in de olie fruiten; steeds blijven roeren omdat kemirie gemakkelijk aanbrandt.
De azijn toevoegen en snel aan de kook brengen.
Nu de groenten, behalve de komkommer, toevoegen en 5 minuten meekoken.
Steeds omscheppen.
Dan de stukjes komkommer toevoegen en de acar al roerende nog 5 minuten laten pruttelen.
Het is heel lekker om deze acar te binden met pindakaas.
Voeg als de pan van het vuur is genomen, 2 eetlepels pindakaas toe.
U kunt deze acar natuurlijk ook naar hartenlust variëren door combinaties met andere groenten te maken, of door juist maar één soort te gebruiken.
De acar, in een goed afgesloten pot bewaard, blijft in de koelkast vier tot zes weken goed.
Geen resten terugdoen in de pot!

Bron: Esther's recepten

Terug