Abon Sapi

“Apenhaar”

Abon Sapi

  • ½ kg rundvlees
  • 1½ theel. djintan
  • 3 theel. ketumbar
  • flink stukje gula Jawa of een flinke eetl. bruine rietsuiker
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • zout
  • olie
  • 1 eetl. limoensap
  • stukje santen
  • 1 mespunt laos
  • 2 salamblaadje

Leg het vlees in een pan met een laag water en breng alles aan de kook.
Doe het vuur wat zachter, leg de deksel op de pan en laat het vlees ca. 2½ uur zachtjes sudderen tot het helemaal gaar is.
Haal het vlees uit de pan en rafel het vlees met twee vorken uit elkaar.
Meng in een kom het vlees met de fijngesneden ui en knoflook, ketumbar, djintan, laos, gula Jawa, citroensap en wat zout.
Verhit de olie in een pan en bak hierin het vlees mengsel ca. 5 minuten.
Voeg de santen, 10 cl water en de salam blaadjes toe.
Doe het vuur wat zachter en laat alles, zonder deksel op de pan, zachtjes koken tot bijna alle vocht is verdampt.
Haal wel de salam blaadjes weg voor het opdienen.
Waarschijnlijk nog eventjes droog deppen met wat keukenrol.

Bron: Jan Rijks

Terug