Kruidig boerenbrood

Kruidig boerenbrood

vegetarisch

  • 60 g zuurdesem
  • 25 cl water (warm water)
  • 400 g volkoren roggemeel
  • 200 g volkoren roggemeel
  • 200 g volkoren tarwemeel
  • 2 theel. zeezout
  • 1 eetl. karwijzaad
  • 1 theel. korianderzaad
  • 1 theel. anijs
  • 1 theel. venkel
  • ½ theel. kardemompoeder
  • 37½ cl lauwwarm water
  • 100 g bloem

Los eest het zuurdesem op in een halve liter lauw water en roer het (versgemalen) roggemeel.
Bedekken en laat het gisten in de oven bij ca. 30 °C gedurende ten minste 1 uur.
Meng het resterende rogge- en tarwemeel in een kom met de kruiden.
In het midden van het deeg een kuil drukken en daar voorgegiste deeg doen en meng alles samen.
Voeg lauwwarm water toe en kneed het deeg grondig; gedurende ten minste 15 minuten totdat het deeg loslaat van de kom.
Bestrooi het deeg met volkorenmeel en laat het ca. 2 uur liggen op een warme plaats (30 °C oven).
Als het deeg met ongeveer de helft is toegenomen en er kleine scheuren in het oppervlak ontstaan, het deeg weer goed kneden op een met bloem bestoven werkvlak.
Vorm vervolgens een bal en plaats deze in de bakpan.
Snijd met een klein mesje een kruis in het midden en laat nog eens 45 - 60 minuten rijzen, afgedekt onder dezelfde warmte.
Bestrooi met de overgebleven karwijzaden.
Als het deeg gerezen is en er kleine scheuren op het oppervlak ontstaan, kunt het brood gebakken worden.
Bestrijk het brood in de pan vooraf met wat water.
De baktijd in de HLF duurt 10 minuten bij 200 °C, gevolgd door ongeveer 25 minuten bij 180 °C.
Haal het kruidige boerenbrood eruit en spray onmiddellijk met koud water.
Plaats het op een rooster en laat het afkoelen.

Tip
De bereidingstijd voor het kruidige boerenbrood bedraagt totaal ongeveer 6 uur.

Bron: Georg Kriz
Gepubliceerd door: ich koche

Terug