Bloemkool met bergkaas en bieslooksaus

Bloemkool met bergkaas en bieslooksaus

  • ½ bloemkool, ca. 300 g
  • 250 g aardappelen
  • 125 g zure room
  • 3 eieren
  • 10 cl slagroom
  • 100 g bergkaas, geraspt
  • 1 à 2 lente-uitjes
  • 1 à 2 teentjes knoflook, gepeld
  • ½ bosje peterselie
  • 1 beetje karwijzaad
  • 1 beetje nootmuskaat
  • zout
  • peper, versgemalen
    • voor de bieslooksaus
  • 1 ei
  • 1 à 2 sneetjes toast, afhankelijk van de grootte
  • 5 cl melk
  • 1 eetl. dragonmosterd
  • zout & peper
  • ½ bosje bieslook
  • 1 scheutje azijn

Breng een panmet ca. 2 liter water aan de kook.
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 2 x 2 cm.
Was de bloemkool.
Snijd met een klein mes de rozen aan het begin van de steel af en halveer de grote.
Zout het water en kook de aardappelblokjes en de bloemkoolrozen ongeveer 5 à 6 minuten.
Verwijder met een roosterlepel en giet af.
Kook het ei hard voor de bieslooksaus in het kokende water.
Was en reinig de lente-ui en snijd in kleine ringen.
Rasp de bergkaas.
Hak de peterselie fijn.
Snijd de knoflook in fijne blokjes en voeg deze samen met de lente-uien en peterselie toe aan de bloemkool en aardappelen.
Kruid met zout, peper, komijn en nootmuskaat en meng alles door elkaar.
Klop de eieren in een kom, roer met slagroom, zure room en de helft van de bergkaas tot een gladde massa en verdeel het over het bloemkoolmengsel.
Verdeel de rest van de kaas erover en bak in de HLF op 175 °C gedurende ca. 25 à 30 minuten.
Haal de randen van de toast en verkruimel in de melk.
Schil het hardgekookte ei en prak het met een vork en het toastbrood.
Kruid met zout, peper, mosterd en azijn en roer de in kleine ringen gesneden bieslook erdoor.
Serveer de bloemkool braadpan met bergkaas en bieslooksaus.

Tip
Het smaakt bijzonder goed bij een verse groene bladsalade.
In plaats van bloemkool kunt u het ook met broccoli bereiden.

Bron: NN

Terug