Bierbrood

Bierbrood

  • 225 g tarwemeel
  • 15 cl donker bier, of moutbier
  • 75 g zuurdesem
  • 10 g gist
  • 1 eetl. zout
    • voor het rogge zuurdesem
  • 75 g roggemeel
  • 7½ cl water, lauw

Meng het roggemeel met lauw water en laat 12 uur rusten op een warme plaats.
Los voor het deeg gist en zout op in 3 eetlepels donker bier tot er bellen ontstaan.
Meng het zuurdesem met de tarwemeel en het resterende donkere bier en kneed gedurende 8 minuten.
Dek het deeg af en laat het 1 à 2 uur rijzen op een warme plaats.
Doe het deeg direct in het bakblik van de HLF of vorm een brood en plaats het op bakpapier op het rooster.
Bak het brooddeeg in de niet-voorverwarmde HLF op 200 °C gedurende 5 minuten.
Verlaag vervolgens de temperatuur tot 180 °C en bak nog eens 25 minuten.
Borstel het bierbrood van tijd tot tijd met een beetje water tot een glanzende korst ontstaat.

Tip
Voor een bijzonder stevig bierbrood kunt u 100 gram rauwe hamblokjes en 60 gram geroosterde uien aan het deeg toevoegen.

Bron: ich koche

Terug