Warmhouden |
Verwarm de oven op de hoogste stand, zet een schaal kokend water in de oven en laat de oven zich vullen met stoom.
Zet alles wat warm gehouden moet worden in de oven en schakel de oven uit.Het blijft zeker 3 kwartier op temperatuur zonder kans op uitdrogen en/of aanbranden.
Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem © |
Weken |
Het langzaam zacht laten worden en laten zwellen van gedroogde ingrediënten in koud vocht. |
Well done |
Engels woord voor vlees dat doorbakken is. Het vlees is van binnen bijna gaar en lichtroze van kleur. Op zijn Frans is het bien cuit. |
Wellen |
Het in heet vocht laten zwellen van meestal gedroogde ingrediënten, zoals bonen en rozijnen. |
Wittekool |
Wittekool, Brassica oleracea convar. capitata var. alba, behoort tot de familie van de sluitkolen. Het is een variëteit die afkomstig is van de wilde kool. Een overblijvende plant die voorkomt langs de kusten van West - Europa en in het mediterraan gebied.
Wittekool wordt overal ter wereld gegeten. In Ierland in de beroemde Irish stew, in de Balkanlanden en de Verenigde Staten als koolsalade, in China als chop choy. Verwijder steeds de buitenste bladeren vooraleer met de bereiding te starten. Belangrijk is dat u de kool in fijne reepjes of snippers snijdt. Gebruik hiervoor een goede keukenschaaf. Laat wittekool niet te lang koken (15 à 20 minuten). Een te lange kooktijd zorgt voor zwavelverbindingen en deze zijn verantwoordelijk voor de typische koollucht. Wittekool kan minimaal een week bewaard worden op een koele plaats. Aangesneden kolen altijd in plasticfolie in de koelkast bewaren.
Bron: De Wassende Maan |
Wokken |
Bereidingswijze van vlees en groenten: Kleine stukjes vlees kunnen heel gemakkelijk en snel worden bereid in een wadjan (uit Indonesië) of in een wok (uit China). Dit is een wijde pan met een ronde bodem (meestal gemaakt van plaatstaal of gietijzer of met een anti-aanbaklaag). Door de vorm van de pan is minder vet bij de bereiding nodig.
Laat boter of olie op temperatuur komen in de wadjan of wok en schroei het vlees op hoog vuur snel dicht, zodat opname van overtollig vet wordt voorkomen.
Beweeg het vlees voortdurend met een spatel heen en weer zodat het geen kans krijgt aan te bakken.
Het is lekker om net voor het opdienen nog een scheutje kecap of sojasaus toe te voegen voor een extra pittige smaak. |
Wijnazijn |
Zelf lekkere azijn maken is meer een kwestie van geduld dan van geluk. Het proces komt erop neer dat de alcohol in de wijn wordt omgezet in azijnzuur door invloed van de zuurstof in de lucht (oxidatie) en de hulp van de een of andere bacterie. Fabrieksmatig gebeurt dit door wijn te laten stromen over (hout)krullen of door het ultrasoon te vernevelen in een zuurstofrijke omgeving. Wij houden echter van het oude handwerk en nemen daar 3 maanden de tijd voor, want zo lang duurt het op de ambachtelijke manier om het proces goed op gang te krijgen. Je moet daarvoor naar een winkel waar ze spulletjes verkopen voor zelf-brouwers en wijnmakers, en daar moet je een 'starter' of 'moeder' vragen voor azijn-productie die je mengt met de wijn. Je kan ook wachten tot de natuur zijn werk gaat doen maar de kans dat er dan een verkeerd proces start waardoor het mislukt is dan wel veel groter.
Dat mengsel doe je in een grote fles met een kraantje aan de onderkant, want verse azijn moet van onder worden afgetapt. Niet verder vullen dan ⅓ inhoud. Op de fles zet je een speciale stop met waterslot, ook in de wijnwinkel te koop, waardoor lucht kan toetreden; dat is noodzakelijk want zuurstof is nodig voor de omzetting. Dit mengsel gaat dan rusten en de azijnmoeder doet haar werk. Elke week doe je er een hoeveelheid wijn bij; na een maand of 2-3 is de azijn gereed en als het goed is duurt daarna het proces om van wijn naar azijn te komen dan niet veel langer dan 2 weken, dus je kan aftappen en bijvullen en na 2 weken is de voorraad weer op peil.
Goede wijn geeft lekkere azijn. Gebruik geen zoete wijn, alleen droge. |