Tips en Weetjes

plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje
plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje
Terug naar de receptenpagina.
Vadouvan Vadouvan is, een kruidenmengsel uit India van o.a. gedroogde uien, knoflook, curryblad, linzen, rozijnen, mosterdzaad, kurkuma, komijnzaad, peper, fenegriek.
Het is een beetje zoetige, kruidige pasta.
Ik voeg altijd een beetje toe aan chutneys, wrijf er soms lamsschouder mee in.
Maak er wel eens een saus van bij gebakken ganzenlever, vadouvan mayonaise, in curry's, in een saus bij tonijn, in de rode kool, en nog zo het e.e.a.
Ik heb het gebruikt in een spicy citruscompote bij een chocoladedessert en op een stukje oude kaas is het ook erg lekker.
Ik koop het bij de horecagroothandel maar ik denk dat een toko het ook wel heeft.
Vadouvan bestaat als droog kruidenmengsel en als pasta, aan het droge mengsel worden geen rozijnen en olie toegevoegd.
Tonny Leeflang - Wondergem
Varkensgehakt Varkensgehakt bestaat volledig uit varkensvlees.
Half-om-half gehakt bestaat uit gelijke delen varkensvlees en rundvlees.
Na ontdooien verliest vers gehakt veel vocht, waardoor het droog wordt.
Varkensvlees
Zeer mager Mager Gemiddeld Vet Vet
fricandeau filet hamschijf braadworst
haasjes filetlapjes gehakt slavinken
hamlappen karbonade saucijsjes spek(lappen)
lever filetrollade krabbetjes  
nasivlees schouderlappen spare ribs  
oesters/medaillons      
schnitzel (ongepaneerd)      
Bron: Vlees.nl
Very rare Engels voor vlees dat van binnen nog rauw is. Het wordt heel even om en om aangebakken. Op zijn Frans is het bleu.
Vetten Vet helpt bij de opname van de vitamines A, D, E en K. Teveel vet is echter niet goed. Daarom is het raadzaam de wat vettere vleessoorten af te wisselen met de magere soorten. En als het kan een ‘magere’ bereidingswijze toe te passen, zoals grillen of bakkerellen. Ook de soort vet is belangrijk. Verzadigde vetten kunnen het cholesterolgehalte in het bloed verhogen. Onverzadigde vetten blijken in staat het cholesterolgehalte te verlagen. Wist u dat in varkensvlees, kip en kalkoen de onverzadigde vetten meer dan de helft uitmaken van de totale hoeveelheid vet? Magere vleesproducten zijn bijvoorbeeld biefstuk, rosbief, kalkoen-, kip-, varkensfilet, varkenshaas en ongepaneerde schnitzel. Het is dus niet zo dat varkensvlees altijd vet is en rundvlees altijd mager.
Vis - Na de bereiding kunt u vis niet warm houden, want dan droogt ze uit. Maar er is een heel makkelijke manier om vis precies goed op tafel te krijgen en je kunt deze methode op elke soort gefileerde vis toepassen.
Het voordeel is, dat je de vis niet op het laatste moment hoeft te bakken of grillen, zodat de baklucht is verdwenen als de gasten komen.

Smeer de vis 1 dag van tevoren in met olijfolie en laat hem buiten de koelkast, maar wel op een redelijk koele plaats 15 minuten liggen.
Bak de vis dan om en om in half boter half olie.
Haal hem, als je witte puntjes (= eiwit) uit de vis ziet komen, direct uit de pan.
Bestrooi de vis met peper en zout en bestrijk hem met een kwastje aan alle kanten met gesmolten boter.
Laat de vis afkoelen en bewaar hem in de koelkast.
Verwarm de oven de volgende dag voor op 190 °C.
Laat de vis op kamertemperatuur komen en zet hem, afhankelijk van de dikte, ± 8 minuten in de oven.
Het filmpje boter zorgt ervoor dat de vis niet uitdroogt.

Met zalm moet je het anders doen.
Besmeer de vis met zout, peper en olijfolie en laat hem even liggen.
Bak hem om en om in half boter half olie, maar wacht hier niet op witte puntjes.
Zet het vuur uit, leg het deksel op de pan en ga aan tafel voor het voorgerecht.
Als dat op is, heeft de zalm precies de juiste gaarheid, d.w.z. vanbinnen nog net niet gaar.

Vis in een zoutkorst moet per 250 gram ± 20 minuten in een oven van 225 °C worden bereid. Laat de vis daarna 15 minuten rusten en breek de zoutkorst met een keukenbijltje stuk.
Zout de vis van tevoren niet.

- Je kunt kreeft in court-bouillon koken, maar het maken daarvan is wel erg veel werk voor de tijd dat het beest smaken kan opnemen, als het door het pantser heen al smaak opneemt. Bovendien wordt met de bouillon verder niets meer gedaan.
Gebruik dus gerust gewoon kokend water met wat pimentkorrels.
Vergeet niet de elastiekjes van de scharen te halen.
Pak de kreeft achter de kop vast en dompel hem meteen in ruim kokend water. Hij slaat dan nog eenmaal met zijn staart en is meteen dood. Kook de kreeft 4 minuten vanaf het moment dat hij in het water zit en niet vanaf het moment dat het water weer kookt.
De kreeftjes van zo'n 600-800 gram, de zogenaamde Canners, zijn het lekkerst. Haal de kreeft uit het water en leg hem weg tot hij te hanteren is. Zet de punt van een groot scherp mes midden op de kop (je zult zien dat daar een stip zit) en snijd hem precies middendoor. Verwijder het maagzakje en de kop, haal het vlees uit het pantser, kraak de scharen met een kreeftentang of notenkraker en haal ook daar het vlees uit.
Nu kunt u er van alles mee doen: het vlees terug in het pantser, wat gesmolten boter erover en even onder de gril, kreeft Thermidoor, of eet de kreeft afgekoeld met wat mayonaise.

Tegen spetterende boter (of olie)
Een klein beetje zout op de bodem van de pan helpt tegen spetteren, maar ook de boter op zacht vuur langzaam bruin laten worden met een anti-spatdeksel op de pan. Het hoeft echt niet op hoog vuur. Als de boter donker genoeg is, schroeit het vlees net zo snel dicht als op hoog vuur en het blijft veel sappiger. Zet het vuur pas als het niet meer sist wat hoger, draai het vlees om en laat de andere kant bruin worden.

Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©
Vitamines Vitamines zijn voedingsstoffen die in kleine hoeveelheden met de dagelijkse voeding worden opgenomen. Ze zorgen voor een goede gezondheid en een normale groei en ontwikkeling. Er zijn 13 verschillende vitamines, elk met een eigen taak.
De belangrijkste vitamines in vlees zijn vitamine B1, B6 en B12 en vitamine D.

Vitamine B1
Vitamine B1 is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam. Deze vitamine speelt namelijk een rol bij de verbranding van koolhydraten (suikers en zetmeel). Daarnaast zorgt het ook voor een goede werking van ons hart en zenuwstelsel. Varkensvlees bevat van alle vleessoorten het meeste vitamine B1.

Vitamine B6
Vitamine B6 speelt een belangrijke rol in de stofwisseling. Het is vooral nodig voor de afbraak en opbouw van eiwitten. Verder zorgt het ervoor dat bepaalde hormonen goed hun werk kunnen doen en is het een onmisbare stof bij de afweer, de groei, de bloedaanmaak en voor het zenuwstelsel. Van alle vleessoorten bevat kip het meeste vitamine B6.

Vitamine B12
Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 komt uitsluitend voor in dierlijke producten. Vlees is dus een belangrijke bron voor deze vitamine. Een tekort kan leiden tot een vorm van bloedarmoede.
Alle soorten lever, en met name runderlever, vormen de beste bron voor vitamine B12. Van de diverse vleessoorten bevat rundvlees gemiddeld het meeste vitamine B12.

Vitamine D
Vitamine D is nodig voor stevige botten en tanden. Het helpt bij de opname van calcium (kalk) uit onze voeding. Calcium zorgt voor stevigheid van de botten en tanden. Vitamine D helpt daarom ook om botontkalking zoveel mogelijk te beperken. Vitamine D is een van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken. Dit gebeurt in de huid onder invloed van zonlicht. Wanneer mensen dus niet zo vaak buiten komen, bijvoorbeeld ouderen of langdurig zieken, hebben ze vitamine D uit voeding nodig. Kalkoen bevat van de vleessoorten het meeste vitamine D.
Voiler Een stuk gebak of ijs omringen met gesponnen suiker.
Vriezen Een paar waardevolle tips, voordat je gaat invriezen. • Levensmiddelen (met uitzondering van vlees, zie hieronder) moeten vers, rijp en van de beste kwaliteit zijn. Alleen dan krijg je ook diepvriesprodukten van de best mogelijke kwaliteit.
• Groente en fruit moet je, indien mogelijk, direkt na het oogsten invriezen. Op die manier blijven de voedingsstoffen, struktuur, konsistentie, kleur en smaak behouden.
• Vlees en wild moeten vôôr het invriezen lang genoeg bestorven zijn.
• In te vriezen levensmiddelen moeten altijd koud resp. afgekoeld zijn.
• Opdat de levensmiddelen zo snel mogelijk bevriezen, dient u altijd op de invrieskapaciteit van uw toestel te letten (zie typeplaatje en gebruiksaanwijzing).
• Let op de bewaartijden in de tabellen: deze tijden mogen niet overschreden worden.
Bij het bewaren van diepvriesprodukten moet de door de fabrikant aangegeven bewaartijd worden aangehouden. Goede verpakking bevordert het behoud van de kwaliteit Belangrijk voor de kwaliteit van alle diepvriesprodukten zijn een juiste verpakking en voor diepvriezen geschikt verpakkingsmateriaal. Gebruik je:
• 1. Polyethyleen zakjes, slangen, folie (minstens 0,05 mm dik) — geschikt voor:
groente, brood en gebak, vlees en stevig fruit.
• 2. Aluminiumfolie, extra sterk — geschikt voor:
onregelmatig gevormde stukken (bijv. gevogelte, cake, taart).
• 3. Kunststof en aluminium bakjes — geschikt voor:
zacht fruit, vloeistoffen, kant-en-klare gerechten.
Voor het afsluiten gebruik je plastic clips, rubber ringen of plakband. Strijk vôör het afsluiten de lucht uit de zakjes, dat voorkomt uitdrogen en bovendien nemen de pakjes dan minder ruimte in.
Verder moet je altijd platte pakjes vormen:
deze bevriezen sneller. Vloeibare en crèmeachtige gerechten zetten tijdens het bevriezen uit, daarom niet tot de rand van het zakje of bakje vullen.
Vergeet nooit, de produkten te merken:
soort, hoeveelheid, invriesdatum en vervaldatum. Je kan daarvoor het beste een speciale viltstift of plaketiketten gebruiken. De koude maakt het mogelijk — invriezen en bewaren De vers ingepakte levensmiddelen moeten snel bevroren worden. Hoe sneller dat gebeurt, hoe beter.
Je legt de zakjes of bakjes in het voorvriesvak of op andere plaatsen in onmiddellijk kontakt met koudegeleidende vlakken.
Nooit nog in te vriezen levensmiddelen op reeds ingevroren levensmiddelen leggen, dat leidt tot kwaliteitsverlies. Vlees / worst / gevogelte / wild Vlees moet altijd na het slachten besterven (rijpen). Het kan zowel rauw als gebraden of gekookt worden ingevroren. Hoe magerder het vlees of de worst is, des te langer kan het bewaard worden. Vette worst en gerookt vlees kunnen eveneens worden ingevroren, de bewaartijd is echter zeer gering (zie tabel). Vis Vriest u vis altijd zo vers mogelijk in, liefst direkt na het vangen, in z’n geheel of als filet.
Eerst maakt u de vis panklaar. Magere vis kan langer bewaard worden dan vette vis (zie tabel). Zuivelprodukten Melk, zure room, yoghurt, cottage cheese en gezouten "boerenboter" zijn niet geschikt om te worden ingevroren.
Kaas, kwark, room en fabrieksboter zijn goed geschikt om te worden ingevroren. Groente Niet alle groente is geschikt om te worden ingevroren. Beperkt geschikt zijn komkommers en tomaten in hun geheel.
Niet geschikt zijn kropsla, uien, radijs, sterrekers, ramenas, en aardappelen. Tot de voorbereidende werkzaamheden behoort naast het wassen en schoonmaken ook het blancheren. Hierbij wordt de groente korte tijd in kokend water gedompeld. Daardoor worden vooral de oppervlaktefermenten vernietigd, die de kwaliteit verminderen en de bewaartijd verkorten. Na het blancheren de groente dadelijk in koud water laten schrikken. Fruit Alleen rijp (niet overrijp) en onbeschadigd fruit invriezen. Fruit wordt rauw ingevroren. Het velletje van perziken en abrikozen laat makkelijker los, als ze ca. ½ minuut in kokend water gedompeld worden.
Afhankelijk van het gebruik op een later tijdstip kan je fruit met of zonder suiker resp. suikeroplossing invriezen. De suikeroplossing voorkomt, dat steenvruchten bruin worden. Fruit dat is bedoeld als taartvulling vries je zonder suiker in. De soort suikeroplossing wordt bepaald aan de hand van de zuurtegraad van het fruit.
Algemeen geldt: per 1 liter water 400 — 700 gram suiker plus 1,5 gram citroenzuur.
Water, suiker en citroenzuur samen aan de kook brengen, laten afkoelen en over het fruit gieten. Brood en gebak Brood en gebak altijd zeer vers invriezen, zo snel mogelijk na het afkoelen. Het smaakt dan na het ontdooien des te beter. Taarten worden zonder verpakking en garnering voorgevroren en pas verpakt als ze stevig zijn geworden. Zo behouden ze hun vorm en hun mooie uiterlijk. Nog in bevroren toestand garneren en dan pas laten ontdooien. Rauw deeg kan voor een deel goed worden ingevroren, bijv. bladerdeeg en zandtaartdeeg. Gistdeeg moet na het ontdooien nog eens rijzen. Ongeschikt is biscuitdeeg. Het is praktischer om kant-en-klaar gebak in te vriezen. Kant-en klare gerechten Gerechten die je kant-en-klaar wilt invriezen laat je voor ⅔ gaar worden en dan snel af koelen. Zo wordt het proces van gaar worden onderbroken en kan het gerecht worden ingevroren zonder dat veel voedingsstoffen verloren gaan.
Sterk gekrulde en vette kant-en-klare gerechten hebben een kortere bewaartijd dan ongekruide en magere gerechten (zie tabel). Op de juiste wijze ontdooien! Op de juiste wijze ontdooien is voor de kwaliteit van de levensmiddelen even belangrijk als op de juiste wijze invriezen en bewaren. Vlees Grote stukken vlees ontdooi je vôôr het braden. Je kan ze ook gedeeltelijk of geheel bevroren braden, dan wordt echter de braad- en kooktijd ½ tot ½ langer in vergelijking met ontdooid of vers vlees. Bevroren stukken vlees worden in een gesloten pan gebraden. De beste ontdooiresultaten bereikt u in de koelkast of in de magnetronoven. Kleine stukken vlees kan je vaak ook braden als ze slechts gedeeltelijk ontdooid zijn. Gedeeltelijk ontdooid vlees heeft een langere braadtijd nodig dan geheel ontdooid vlees en daarom ook een lagere braadtemperatuur. Vis Grote vissen moeten vôôr het braden of stoven ontdooid worden, opdat ze niet aan de buitenkant al uit elkaar vallen, terwijl ze van binnen nog ijskoud zijn. Kleine vissen in hun geheel (bijv. forel) kan je gedeeltelijk ontdooid in heet water leggen en 10 tot 15 minuten lang laten doortrekken (niet koken). Filets (bijv. scholfilets) laat u gedeeltelijk ontdooien, tot de filets los van elkaar zijn. Gevogelte / wild Wild en stukken gevogelte behandel je als vlees.
Gevogelte in z’n geheel moet vôôr het braden of koken ontdooid worden. Let u daarbij vooral op de hygiëne (gevaar voor salmonella!).
Giet u daarom het dooiwater weg. Groente Groente moet vôôr het koken niet ontdooid worden. Zo blijven smaak, vitaminen en mineralen geheel behouden. De kooktijden zijn ca. ⅓ korter dan bij verse groente. Fruit Fruit kan je bevroren (bijv. voor een ovenschotel) of gedeeltelijk ontdooid (bijv. voor een taartvulling) gebruiken. Fruit voor compote kunt u bevroren in een pan doen en aan de kook brengen. Zuivelprodukten Zuivelprodukten kan je het beste bij kamertemperatuur ontdooien: afhankelijk van soort en hoeveelheid in 1 — 3 uur. Brood en gebak Brood kan je bij kamertemperatuur of in de magnetronoven ontdooien. Broodjes en droog gebak (bijv. gistdeeg, tulband en plaatkoek) smaken zo goed en zo vers mogelijk, als ze door verhitten even opgepiept” worden. Taarten en room- en crèmegebak kunt u bij kamertemperatuur, in de koelkast of in de magnetronoven ontdooien. Kant-en-klare gerechten Kant-en-klare gerechten zoals soep, éénpansmaaltijden, goulash e. d. worden langzaam en bij lage temperatuur verhit. Kant-en-klare gerechten Broodjes en droog gebak (bijv. gistdeeg, tulband en plaatkoek) smaken zo goed en zo vers mogelijk, als ze door verhitten even opgepiept” worden. Taarten en room- en crèmegebak kunt u bij kamertemperatuur, in de koelkast of in de magnetronoven ontdooien. Kant-en-klare gerechten Kant-en-klare gerechten zoals soep, éénpansmaaltijden, goulash e. d. worden langzaam en bij lage temperatuur verhit.
Vlees
Produkt Voorbereiden/verpakken Max. bewaartijd
rundvlees
grote stukken om te braden of te koken
max. 2,5 kg per stuk 10 — 12 maanden
biefstuk, steaks folie tussen de plakken leggen 9 — 11 maanden
goulash de stukken vlees eventueel voorvriezen 6 — 9 maanden
varkensvlees
grote stukken om te braden
max. 2,5 kg per stuk vet vlees: 3 — 5 maanden
mager vlees: 5 — 7 maanden
schnitzels, karbonades
filet (steaks)
folie tussen de plakken leggen 3 — 6 maanden
4 — 6 maanden
gehakt in platte pakjes verpakken, max. 500 g per pakje 1 — 3 maanden
kalfsvlees grote stukken om te braden of te koken max. 2,5 kg per stuk 6 — 9 maanden
schnitzels, karbonades, steaks folie tussen de plakken leggen 6 — 8 maanden
schapen/lamsvlees
grote stukken om te braden nom te koken
max. 2,5 kg per stuk vet vlees: 7 — 9 maanden
mag. vlees: 9 — 11 maanden
koteletten
steaks
folie tussen de plakken leggen 7 — 8 maanden
8 — 10 maanden
orgaanvlees
lever
hart, tong
niertjes, long
in porties verpakken, evt. folie tussen de plakken leggen 1 — 2 maanden
3 — 4 maanden
2 — 3 maanden

Gevogelte
Produkt Voorbereiden/verpakken Max. bewaartijd
kip
poularde,
braadkuiken
panklaar in aluminiumfolie of polyethyleen 9 — 12 maanden
8 — 10 maanden
eend panklaar in aluminiumfolie of polyethyleen 5 — 7 maanden
gans panklaar in aluminiumfolie of polyethyleen 6 — 8 maanden
kalkoen, fazant,
wilde eend, duif
panklaar in aluminiumfolie of polyethyleen 8 — 10 maanden

Wild
Produkt Voorbereiden/verpakken Max. bewaartijd
haas,
ree enz.
konijn
laten besterven, porties van
max. 2,5 kg invriezen,
niet van te voren larderen
vet 4 — 7 maanden
mager 8 — 10 maanden
4 — 8 maanden

Worst
Produkt Voorbereiden/verpakken Max. bewaartijd
worst hele worsten nog eens verpakken vet 1 — 2 maanden
mager 2 — 4 maanden
worst in plakjes in porties invriezen, eventueel
folie tussen de plakjes leggen
1 — 3 maanden

Vis
Produkt Voorbereiden/verpakken Max. bewaartijd
zoutwatervis,
kabeljauw, schol,
schelvis
zo vers mogelijk invriezen,
panklaar verpakken
4 — 6 maanden
forel
karper, aal, haring,
makreel
zo vers mogelijk invriezen,
panklaar verpakken
4 — 6 maanden
2 — 4 maanden
snoek, zeelt enz. zo vers mogelijk invriezen,
panklaar verpakken
3 — 6 maanden

Schelp- en schaaldieren
Produkt Voorbereiden/verpakken Max. bewaartijd
kreeft, krab,
garnalen enz.
voorbereiden, rauw verpakken
en invriezen
2 — 3 maanden
mosselen koken, uit de schaal nemen 2 — 3 maanden
slakken koken, uit het huisje nemen 2 — 3 maanden

Fruit
Produkt Voorbereiden/verpakken Max. bewaartijd
aalbessen rood/zwart rissen, voorvriezen,
met of zonder suiker
10 — 12 maanden
aardbeien,
frambozen
voorvriezen,
met of zonder suiker
10 — 14 maanden
abrikozen ontpitten,
met suikeroplossing invriezen
8 — 12 maanden
appelmoes als gebruikelijk voorbereiden
en laten afkoelen
8 — 10 maanden
bramen,
bosbessen
voorvriezen,
met of zonder suiker
10 — 12 maanden
kersen zuur
kersen zoet
stevige vruchten gebruiken,
stelen en evt. pitten verwijderen
10 — 12 maanden
8 — 12 maanden
kiwi’s in plakjes of stukjes 3 maanden
kruisbessen rijpe vruchten als gewoonlijk voorbereiden,
met of zonder suiker invriezen
10 — 12 maanden
peren schillen, klokhuizen verwijderen en met
suikeroplossing invriezen
8 — 10 maanden
perziken rijpe vruchten met citroensap
en suiker of suikeroplossing
invriezen
10 — 12 maanden
pruimen rijpe vruchten ontpitten en
eventueel voorvriezen
10 — 12 maanden
vruchtenmoes als gebruikelijk voorbereiden
en laten afkoelen
8 — 10 maanden
vruchtensap onverdund in porties verpakken 10 — 14 maanden

Zuivelprodukten
Produkt Voorbereiden/verpakken Max. bewaartijd
melk
(gehomogeniseerd)
in bekers doen en deze
goed afsluiten
2 — 3 maanden
room (zoete) geklopt of ongeklopt in porties 2 — 4 maanden
boter
margarine
alleen fabrieksboter,
nog eens verpakken
8 — 10 maanden
4 — 6 maanden
kaas
(in plakjes of geraspt)
in porties verpakken en folie
tussen de plakjes leggen
2 — 4 maanden
kaas
(zachte soorten)
geen overrijpe kaas,
nog eens verpakken
4 — 6 maanden
kwark extra verpakken 8 — 10 maanden

Kant-en-klare gerechten
Produkt Voorbereiden/verpakken Max. bewaartijd
ovenschotels gebakken in bakjes verpakken 2 — 3 maanden
gebraden vlees
met saus
in plakken of in z’n geheel
invriezen
2 — 4 maanden
gehaktballen rauw of licht gebraden
invriezen
2 — 3 maanden
pommes frites,
aardappelkroketten
voorgebakken invriezen 2 — 3 maanden
goulash in porties verpakken 2 — 3 maanden
soep/éénpansmaaltijden niet geheel gaar invriezen,
eventueel in een kookzakje
2 — 3 maanden

Brood en gebak
Produkt Voorbereiden/verpakken Max. bewaartijd
taartbodem van
biscuitdeeg
laten afkoelen en zo vers
mogelijk verpakken
3 — 4 maanden
gebak van bladerdeeg zonder suikergiazuur
invriezen
3 — 5 maanden
tarwebrood
roggebrood
witbrood
geheel of gesneden in
porties invriezen
2 — 4 maanden
4 — 6 maanden
broodjes zo vers mogelijk invriezen 1 — 2 maanden
gebak van gistdeeg in porties invriezen 3 — 5 maanden
koekjes e.d.
van zandgebak
in bakjes invriezen 4 — 6 maanden
vruchtenkoek
(vlaai e. d.)
in porties invriezen 3 — 5 maanden
pizza niet of slechts gedeeltelijk
gebakken invriezen
2 — 3 maanden
gebak van roerdeeg in porties invriezen 2 — 6 maanden
room/crèmetaart zonder verpakking voor-
vriezen, daarna verpakken
2 — 3 maanden
deeg (ongebakken) in porties invriezen 2 — 4 maanden
soezen niet vullen 3 — 4 maanden

Groente
Produkt Voorbereiden/verpakken Max. bewaartijd
artisjokken alleen jonge artisjokken 6 — 8 maanden
asperges schillen en in
porties invriezen
7 — 9 maanden
aubergines citroenzuur toevoegen en
blancheren of aanbraden
8 — 10 maanden
bloemkool evt. met citroenzuur
blancheren
8 — 10 maanden
broccoli als gebruikelijk voorbereiden 9 — 11 maanden
courgettes als gebruikelijk voorbereiden
en snijden
5 — 7 maanden
erwten als gebruikelijk voorbereiden 10 — 12 maanden
groentesap onverdund in porties verpakken 6 — 8 maanden
koolrabi wassen en snijden 8 — 10 maanden
komkommers schillen, halveren, zaad
verwijderen, in stukken invriezen
5 — 6 maanden
kool (groen) snijden en in porties invriezen 8 — 10 maanden
kool (wit/rood) wassen en snijden 8 — 10 maanden
kruiden grof snijden en in bakjes invriezen 6 — 10 maanden
paddestoelen met citroenzuur blancheren of gaar koken 6 — 8 maanden
paprika’s wassen en snijden 6 — 8 maanden
peterselie dikke stelen verwijderen, in zakjes invriezen 6 — 8 maanden
prei wassen en snijden 8 — 10 maanden
rode bietjes als gebruikelijk voorbereiden 10 — 12 maanden
schorseneren schillen en in azijnwater leggen 5 — 7 maanden
selderij als gebruikelijk voorbereiden 6 — 8 maanden
soepgroente kleine porties 6 — 8 maanden
sperziebonen voorbereiden en breken 9 — 11 maanden
spinazie als gebruikelijk voorbereiden, evt. zeven 10 — 12 maanden
spruitjes als gebruikelijk voorbereiden 10 — 12 maanden
tomaten
tomatenpuree
pureren of als sap in kleine porties 8 — 10 maanden
10 — 12 maanden
uien in ringen snijden 5 — 7 maanden
venkel snijden 6 — 8 maanden
wortelen wassen en snijden 10 — 12 maanden

Terug naar de receptenpagina.