Tajine |
De tajine is een Noord-Afrikaanse keramische schaal met deksel waarmee u maaltijden kookt, stooft of bakt.
De schaal is zeer geschikt om groenten, maar ook vlees of vis langzaam in gaar te stoven.
Het is tevens een mooie en praktische schaal om uw gerechten sfeervol op tafel in te presenteren.
Indien u niet beschikt over een tajine kunt u dit gerecht ook klaarmaken in een gewone stoofpot.
Bron: Verfijn met konijn |
Tomaat |
Iets belangrijks ben ik vergeten:
in alle warme bereidingen met tomaat (saus/soep/stoverij etc.) moet per 4 personen 1 theelepeltje suiker.
Dit dient om de tomatensmaak te versterken en het scherpe weg te nemen.
Dus ook in de lavas-tomatensaus 1 theelepeltje suiker toevoegen.
Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem © |
Tomaat bewaren |
Ik doe het zo: tomaten in stukken snijden en met wat lavas, prei en selderij zachtjes goed gaar koken, door de passe vite en brandschone flessen (flesjes, potjes) helemaal tot de rand vullen met het nog warme sap.
Afsluiten met een stukje plastic folie en daarop het deksel draaien.
Hoeft niet in de koelkast, blijft minstens een jaar goed dan is het hier op.
Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem © |
Tourneren |
Groente in de juiste vorm snijden. |
Trancheren |
Het in schuine plakken snijden van groot vlees, zoals rollade, fricandeau of een hele kip, met een scherp niet gekarteld mes. |
Tremper |
Met vocht besprenkelen. |
Tuinbonen |
Een bijzondere zomergroente is de tuinboon.
Tuinbonen hebben nogal grote viltachtiqe peulen.
Daarvan eet je echter alleen de zaden, die je overhoud als ze gedopt zijn.
In juni komt de Nederlandse tuinbonen oogst op gang en die ongeveer twee maanden duurt.
De tuinbonen worden allemaal met de hand geoogst.
Tuinbonen worden traditioneel vaak gegeten in combinatie met bonenkruid en ham.
Hoe kleiner de bonen, des te malser en smakelijker ze zijn.
Eenmaal gedopt, verkleuren ze snel.
Tuinbonen hebben van zichzelf een lichtbittere smaak.
Dat is de reden waarom veel mensen niet van tuinbonen houden. De bittere smaak verdwijnt als je het grijsgroene velletje van de bonen verwijdert:
Dom pel de gedopte bonen 3 minuten in ruim kokend water met zout, laat ze uitlekken en verwijder dan het grijsgroene velletje.
Hierna hebben de tuinbonen nog 5 minuten kooktijd nodig.
Tuinbonen niet rauw eten.
In peulvruchten en bonen komt van nature een giftige stof voor die door koken onwerkzaam wordt.
Bonen en peulvruchten in pot en blik en uit de diepvries zijn niet meer rauw.
Bron: Odin recepten |
Turkse kruiden |
Turkse kruiden |