Tips en Weetjes

plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje
plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje
Terug naar de receptenpagina.
Paksoi Paksoi wordt in Nederland nog maar op kleine schaal verbouwd en is verkrijgbaar van april/mei tot oktober.
De smaak van paksoi is enigszins te vergelijken met die van Chinese kool.
Bij het schoonmaken worden de minder mooie buitenste bladeren weggesneden, evenals de bladvoet.
Daarna wassen en in reepjes snijden.
De kooktijd is kort, hoogstens 5 - 10 min.
De stengels en bladeren kunnen samen gekookt worden, maar ik doe het blad er altijd pas op het laatst heel even bij om te slinken.
Paksoi kan ook rauw worden gegeten als salade, al dan niet in combinatie met andere groenten.
Gekookte of gestoofde paksoi bestrooien met enkele eetl. geroosterde zonnepitten is ook erg lekker.

Bron: NN

Paneren Het rondom bedekken van vlees met een laagje meel en/of paneermeel, het laagje paneermeel wordt vastgehouden met behulp van losgeklopt eiwit.
Panko Panko is Japans broodkruim; als je dat niet bij de hand hebt, kun je
paneermeel gebruiken. Zorg er wel voor, dat de kruiden de overhand hebben, dus zoiets als 2 delen kruiden op 1 deel broodkruim.
Papillotte 'En papillotte' is een bereidingstechniek waarbij gerechten afzonderlijk worden verpakt en in de oven, magnetron of stoompan worden gegaard. De naam komt van vlinderstrikje met twee gedraaide uiteinden (zoals bij een klassiek verpakte toffee). Als verpakkingsmateriaal zijn 'vetvrij-' of bakpapier, aluminiumfolie en grote plantenbladeren (bananen- en lotusblad) heel geschikt. De verpakking beschermt het gerecht tegen uitdrogen terwijl aroma's behouden blijven. Deze bereidingswijze is gezond en vetarm.
Paprika's ontvellen Verwarm de oven voor op 250 °C.
Wikkel elke hele paprika in aluminiumfolie met kleine opening aan bovenkant en leg ze drie kwartier in de oven, schakel de oven uit en laat ze afkoelen.
Steel met zaadlijsten trekje er zo uit en het velletje haal je er ook makkelijk van af.
En.... wat belangrijk is: het overheerlijke losgekomen en het (in de folie opgevangen) vocht is bewaard gebleven.
Sándor
Paprika’s ontvellen zonder veel gedoe
Als het vel van de paprika’s zwartgeblakerd is, kan je het normaal gezien zo lostrekken. Snijd de bovenkant van de paprika’s en haal de zaadjes eruit. Lukt het niet zo goed om de paprika’s te ontvellen? Doe de warme paprika’s dan even in een plastic zakje of in een afgedekte schaal en laat ze een kwartiertje rusten. Door de condens zal het vel gemakkelijker loskomen.
Paprika grillen in de oven Zet je oven op 225 °C of zet de grill op de hoogste stand. Leg je paprika’s in zijn geheel op een vel bakpapier in een bakblik. Zorg ervoor dat je bakblik zo dicht mogelijk bij de grill staat. Laat de paprika’s grillen tot het vel zwart geblakerd is. Draai de paprika’s regelmatig om zodat alle kanten goed kunnen roosteren.
Paprika roosteren op de barbecue Ook op de barbecue kan je paprika roosteren. Leg de paprika’s direct op de hete grill en draai ze elke 2 tot 3 minuten totdat ze aan elke kant zwartgeblakerd zijn.
Pasteuriseren Open flessen in een hoge pan, met een rooster op de bodem, plaatsen. Niet tegen elkaar of tegen de kant. De pan met water vullen tot aan het niveau van de inhoud van de flessen. Het water langzaam verhitten (90 °C) tot tegen het kookpunt. Het water borrelt dan met kleine belletjes. Dit 20 minuten aanhouden. De inhoud is dan gepasteuriseerd. De hete flessen meteen goed afsluiten. De flessen zo vlug mogelijk laten afkoelen.
(Spaanse) pepers Spaanse pepers komen niet uit Spanje, maar uit Zuid- en Midden-Amerika.
Het voorvoegsel Spaans is afgeleid van het feit dat de pepertjes in de 16e eeuw in Nederland werden aangevoerd vanuit Amerika via Spaanse handelaren.
Ter onderscheid van de Oosterse peper, werd het Spaanse peper genoemd.
Het werd peper genoemd vanwege de overeenkomst in hete smaak.
Ook diverse andere naar landen of plaatsen genoemde pepers komen daar niet vandaan.
De zeer scherpe Indonesische pepertjes, die in Nederland bekend staan als lomboks, komen wel uit Indonesië, maar niet van het eiland Lombok.
Peren Overzicht van de meest bekende perensoorten. Lees er hier meer over.
Picada Wat doe je met picada?
Een voorbeeld:
Neem een hapjespan, die pannen met een deksel, giet een royale bodem van olijfolie en brengt het aan het vuur.
Bak erin een sneetje brood goud aan beide kanten, zorg dat het niet aanbrandt.
Klaar? In de vijzel, nu twee teentjes knoflook hetzelfde bewerken.
Controleer of er voldoende olie over blijft en vervolgens ¾ kg bladspinazie, goed schoon en voorzover mogelijk uitgelekt, in de pan, deksel erop.
In de vijzel naast het brood en de knoflook doe je wat rozijnen of sultanas, enkele amandelen, snufje saffraan en goed stampen tot een pasta, wat sherryazijn en sherrywijn tot 1 vinger onder de rand. Goed roeren tot een dikke pap.
Inmiddels moet de spinazie bijna klaar zijn.
Deksel eraf "picada" erin nog twee tellen en klaar.
Past perfect bij zalm uit de stoom, bijvoorbeeld, maar bij een gegrilde kipfilet doet het ook goed..
Fausto
Pikeren Tijdens het bereiden van groot vlees voorkomt spek uitdroging van het vlees. Er zijn verschillende manieren om spek te gebruiken bij de bereiding van vlees.
Pikeren: Het aanbrengen van dunne reepjes spek in groot (mager) vlees. Het spek voorkomt dat het vlees tijdens de bereiding uitdroogt. Pikeren is enigszins vergelijkbaar met larderen, maar bij pikeren worden korte reepjes spek aan de buitenkant van het vlees aangebracht terwijl bij larderen het spek dwars door het gehele vlees wordt geregen.
Pocheren Het langzaam verwarmen en laten garen van vlees, vis of ei in ruim vocht (water of bouillon) dat iets onder het kookpunt is. Dit betekent dat de vloeistof niet borrelt, maar hooguit zachtjes 'ruist'.
Potstickers In Nederland zijn ze minder bekend, maar in de rest van de wereld en dan met name Noord-Amerika en Azië kun je niet om potstickers heen. Deze dumplings hebben de vorm van de bekende gyoza’s, maar zijn net even anders.
Bron: Culy.nl
Pottasche Pottasche is bakpoeder (een rijsmiddel).
Prei Prei (Allium Porrum) is familie van de ui.
De ‘bladeren’ staan dicht om elkaar heen gevouwen bovenop de stengelbodem.
Er zijn er drie soorten: zomer-, herfst- en winterprei.
De zachte zomerprei smaakt ook rauw lekker in salades. De herfstprei wordt geoogst in het late najaar. De winterprei kan tegen een stootje en wordt pas geoogst in februari en maart. Bij het schoonmaken trekken we de buitenste bladeren van de plant en de lange bladeren worden ingekort anders past de prei niet in de kist.
Kooktips:Snijdt de prei niet in ringen, maar in de lengte open en spoel hem onder de kraan van binnen schoon.
Eet niet alleen de witte delen, ook het groene blad is smakelijk en gezond.
In Suriname eten ze sambal van rode pepers, prei, suiker, knoflook en kecap. Lekker heet!
Procureur Procureur is varkensvlees. Specifiek het hals/schouderstuk van de varkensrib zonder been. U kunt dit kopen bij de slager (de meeste supermarkten hebben het niet in het assortiment).
Purée de marrons Purée de marrons / kastanjepuree; ongezoet smaakt het heerlijk door een spruitjesstampot of als (verwarmd) bijgerecht bij wild of (wild)gevolgelte.
Gezoet, van vanille voorziene, puree is geschikt als zoet bodembeleg voor taarten, of uitgesmeerd over bladerdeegflapjes.
Te vullen met versgekookte kastanjes en appel, of amandelgruis, schijfjes handpeer, citroensap en krentjes.
Pureren Het fijnstampen of door een zeef wrijven van meestal een gaar gerecht, zoals aardappelen en groenten.
Pijnboompit Pijnboompitten worden veel gebruikt in Italiaanse gerechten, zoals bijvoorbeeld pesto , maar ook (licht geroosterd) in salades.
De pitten hebben een licht harsachtige smaak en zijn rijk aan olie.
KIP lekker

Terug naar de receptenpagina.