Tips en Weetjes

plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje
plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje
Terug naar de receptenpagina.
Hachee Hachee komt van het Franse woord 'hacher', hetgeen 'hakken' betekent.
Reeds in de 17e eeuw at men vaak een stoofpot die bestond uit 'alderly' vlees, vis of gevogelte, die ’s zomers met groene groenten werd bereid, ’s winters met bonen, wortels en pruimen; daar kon dan een 'look-bol bygesmeten' worden. Ook de beschrijvingen van Middeleeuwse buffetten vermelden al hachees. De recepten zijn echter moeilijk te interpreteren omdat zelden hoeveelheden, verhoudingen en kooktijden worden aangegeven. Waarschijnlijk werd hachee 'uitgevonden' doordat restjes van braadstukken werden verwerkt met voorhanden groenten. Azijn, wijn en zoet-zure vloeistoffen werden gebruikt om het vlees te vermalsen; daarvan wordt in zelfs de 14e eeuw al melding gemaakt. Dee hachee uit Lyon lijkt het meest op wat wij in Nederland als hachee kennen: een gerecht waarin runderstoofvlees, uien en zuur van azijn of wijn de belangrijkste ingrediĆ«nten vormen.
Hakken Het fijnmaken van bijvoorbeeld kruiden, noten of vlees met behulp van een mes, hakmes of speciale apparatuur (keukenmachine of blender).
Ham Er zijn twee hoofdtypen ham: rauwe ham (gedroogd en/of gerookt) en gekookte ham. Rauwe ham: (o.a. gewone of boeren rauwe ham; Schwarzwalder Schinken; Coburger rauwe ham; Ardennerham en Pavantri: een Nederlandse ham die enigszins lijkt op Jambon de Bayonne en Parma ham.)
Rauwe ham wordt meestal heel dun gesneden. Heerlijk op brood, toast en als voorgerecht. Gebakken reepjes rauwe ham zijn lekker over salades en door pasta's. Gekookte ham: o.a. schouderham; achterham; boerenham; slagersham. Gekookte ham wordt gegeten in dunne plakken op brood, in 'uitsmijters' en als vulling in cordon bleu's. Blokjes ham zijn lekker in salades; macaroni, rijst en mie. Dikke, warme gegrilleerde plakken ham (met zoet fruit zoals ananas en mango) kunnen bij de hoofdmaaltijd gegeten worden.
Bron: Vlees.nl
Hygiëne Op rauw vlees kunnen bacteriën voorkomen. Was de handen daarom na het aanraken van rauw vlees en het openen en weggooien van de verpakking. Voorkom kruisbesmetting. Houd rauw vlees ook altijd gescheiden van schoongemaakt en bereid eten en gebruik schoon keukengereedschap voor bereid vlees.

Terug naar de receptenpagina.