Tips en Weetjes

plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje
plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje
Terug naar de receptenpagina.
Gaartegraden Gaartegraden zoals die binnenin met een thermometer worden gemeten.
Materiaal Temperatuur
Rosbief en Rollade vrij rauw 44 - 48 °C
Rosbief en Rollade rosé 50 - 52 °C
Ossehaas en Runderlende 52 - 55 °C
Filetrollade en Fricandeau 68 °C
Kip en Kalkoen 78 °C
Lamsbout rosé 56 °C
Lamsbout gaar 62 °C
Gebakken aardappeltjes Aardappelen schillen, in gelijke stukken snijden, 3 ½ minuut in de magnetron met een beetje water (afgedekt), water afgieten en 1 ½ minuut droogstomen. Dit alles op 750 Watt.
Af laten koelen en in plakjes snijden. Bakken in een mengsel van boter en een beetje olie.
Hoe meer aardappelen hoe langer in de magnetron. Het is even experimenteren, maar mijn gebakken aardappeltjes zijn sindsdien perfect!
Bruine en met een krokant randje.
Jacqueline
Geklaarde boter (Ghee) Ghee is geklaarde boter
Smelt anderhalf keer zoveel boter als je anders zou gebruiken (je verliest wat boter tijdens dit proces) in een klein pannetje op heel laag vuur. Na een paar minuten begint hij te borrelen en komen er witte vlokken bovendrijven. Wacht nog even en schep ze dan met een lepel zorgvuldig af. Daarbij komt wat botervet mee, maar daar is niks aan te doen. Giet de boter daarna voorzichtig in een kommetje (voor in de koelkast) of meteen in de bakpan, zonder dat de resterende ongerechtigheden van de bodem meekomen. In geklaarde boter kun je perfect vlees bakken.
Bron: Onno Kleyn
Gember Geurige wortelknollen met een pittige smaak.
Worden vers, gekonfijt of in poedervorm gebruikt.
In Europa enkel nog verwerkt in pâtisserie en snoepgoed.
Maar in de oosterse keuken blijft het een belangrijk kruid, zowel vers als ingelegd, en ook purees en kerriemengsels worden ermee op smaak gebracht.
Gratineren Het onder de grill of in de oven mooi bruin laten kleuren van zoete of hartige gerechten; het gerecht wordt daartoe doorgaans bestrooid met paneermeel of broodkruim en/of - bij hartige gerechten - geraspte kaas. Bij het gratineren in de oven wordt het gerecht ook verwarmd. De temperatuur moet dan wel boven de 200 °C zijn. Bij het gratineren onder de grill krijgt het gerecht al in een paar minuten een mooie bruine kleur.
Gremolata Gremolata is een mengsel van geraspte citroenschil, fijngeknipte peterselie en gesnipperde knoflook en wordt traditioneel over de Ossobuco gestrooid, blijkt ook over vis, vissoep en mosselen erg lekker.
Receptuur: Tonny Leeflang - Wondergem ©
Grillen Grillen is hetzelfde als roosteren: het bruin en gaar maken van gerechten met gebruik van weinig extra vet, onder of op een grill of barbecue.
Haal het vlees een half uurtje van de te voren uit de koelkast en dep het droog met keukenpapier.
Warm grillapparatuur (gas, electra) goed voor.
Dep het vlees eerst droog met keukenpapier. Kruid het vlees, maar zout het niet. Zouten maakt de buitenkant vochtig waardoor het vlees niet goed kan dichtschroeien en geen mooie kleur krijgt.
Leg het vlees op of tussen de grill. Keer het vooral niet te vlug. In eerste instantie plakt het vlees vast, maar het laat vanzelf los.
Afhankelijk van de vleessoort wordt de hoogte van het rooster en/of de temperatuur en de tijdsduur bepaald. Let erop dat varkensvlees, kip en kalkoen altijd helemaal gaar gegeten worden. Wat dikkere stukken vlees, zoals kippenpoten en worstjes, kunnen het beste worden voorgegaard in bouillon alvorens ze te grillen.
Een scheutje kecap manis in de bouillon geeft kip en kalkoen meer kleur en smaak. Laat de delen voor het bereiden goed uitlekken.
Groenlof Groenlof (Cichorium intybus var foliosum) is weer eens zo’n buitenbeentje dat alleen nog gratie krijgt bij de ‘alternatieve’ consument. De meeste kookboeken zijn het bestaan van deze groente vergeten of negeren het doelbewust. Onterecht, want wat bleek uit onze populariteitsmeting: groenlof valt redelijk goed in de smaak.
Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen en groeit op elke grond (een lichte bemesting is voldoende). De plant is familie van witlof en andijvie en kan een klein beetje vorst verdragen, vandaar zeer geschikt voor najaarteelt.
Groenlof wordt meestal gestoofd. Verwijder de groene toppen en zo nodig de buitenbladeren. Hou je van een beetje bitter, laat ze er dan aan. Even stoven en daarna met een kaassausje gratineren of mengen in een aardappelpuree of hesprolletjes mee maken of gewoon puur... Rauw kan ook (in reepjes)! De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen.
Bron: De Wassende Maan
Groot vlees Groot vlees zijn stukken vlees met een gewicht van 500 gram of meer. Groot vlees
kan "bovenop" in de braadpan, in de oven, in de braadslee of onder de grill aan het draaispit bereid worden.
De braadtijd is vooral afhankelijk van de dikte van het vlees en in mindere mate van
het gewicht.
Guacemole Dit is een saus gemaakt van avocado’s en kruiden. Deze saus kunt u zelf maken, maar er zijn ook kruidenmixen (Knorr, Tex Mex) die u met de avocado’s kunt mengen. Bij de meeste supermarkten zijn ook kant-en-klare potjes guacemole te verkrijgen.
Gyoza’s Anders dan de traditionele dumplings komen gyoza’s uit Japan. Het idee hebben ze inderdaad geleend van de Chinezen. tijdens de Tweede Wereldoorlog vertrokken Japanse soldaten naar het Noorden van China, waardoor ze in contact kwamen met de jiaozi.
Bron: Culy.nl

Terug naar de receptenpagina.