Tips en Weetjes

plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje
plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje plaatje
Terug naar de receptenpagina.
Farce Een vulling van gehakt, vis of groenten, of een combinatie hiervan om gevogelte, vlees of vis op te vullen.
Farceren
Het vullen van vlees met een mengsel van fijngehakte of gemalen ingrediënten.
Fileren Het van het bot of de graat lossnijden en afnemen van de filets van vis, wild en gevogelte. Hiervoor zijn speciale fileermessen (dun en soepel) te koop.
Filodeeg Een flinterdun bladerdeeg gemaakt van bloem en water. Na het bakken is het bros en knapperig. Het deeg zelf bevat geen vet, dit wordt meestal tijdens de bereiding toegevoegd.
Flamberen Het in de brand steken van een verwarmde, sterk alcoholische drank die dan brandend over een gerecht geschonken wordt. Hierbij verbrand de alcohol en blijft het aroma achter, dat smaakverhogend werkt.
Fonceren Met spek enz. bekleden van bodem en zijkanten van een vuurvaste schotel, kook- of braadpan, waarop het vlees gelegd wordt om gestoofd te worden. Ook wel bekleden van pudding- en taartvormen.
Fond
Sterk ingekookte bouillon. Wordt vaak gebruikt als basis voor sauzen of ragout. Zie hier voor recepten.
Frituren
Bereidingswijze van diverse voedingsmiddelen: Bakken in de frituur kan in frituurolie of in frituurvet. De olie of het vet moet zo warm zijn (± 180 °C) dat de gerechten er maar een hele kleine hoeveelheid van opnemen.
Vlugklaar-producten zoals vleeskroketten, bitterballen en andere vleessnacks zijn ideaal om te frituren.
Laat het gefrituurde product na bereiding goed uitlekken op keukenpapier om overtollig vet te verwijderen.
De houdbaarheid van frituurolie of -vet wordt verlengd door het na gebruik te zeven, niet hoger dan 180 °C te verhitten en het donker en afgesloten te bewaren.
Fruiten
In een open pan met vet, op een laag vuur , onder zo nu en dan omscheppen, zachtjes lichtbruin en/of glazig bakken van bijv. uien en/of andere groenten.
Fumet
Sterk ingekookt aromatisch vocht van vis, wild, truffel en champignon. Ook van groenten.
Fusion Het combineren van ingrediënten en kooktechnieken uit de gehele wereld (met name Aziatische en Westerse keuken).

Terug naar de receptenpagina.